Hvilken litterær skikkelse forestiller statuen på bildet?
An-Margritt. Hun er hovedpersonen i «Nattens brød» av Johan Falkberget.
Forklar begrepet ”tradisjonalisme”.
Tradisjonalisme betyr i følge ordnett.no: tilknytning til, vilje til å holde på tradisjon. Det vil si at man vil ta vare på for eksempel tradisjoner. Den tradisjonelle kulturen bruker de allerede eksisterende uttrykksformene og utvikler dem videre.
Hva kjennetegner nyrealismen fra de første tiårene på 1900-tallet?
Det var på denne tiden de gamle kjente forfatterene døde, men det var også nå nye forfattere kom og endret på litteraturen. De tok med seg tradisjoner i litteraturen og dette ble kalt nyrealisme.
Presenter tre av forfatterne på side 157−163 og vis til tekster av dem i tekstsamlingen.
Sigrid Undset levde fra 1882 til 1949. Hun var en nyrealistisk forfatter, men hun skrev også til tider modernistisk i sine tekster. Hun skrev om kjærligheten, om å følge sine egne drømmer, om plikten og det moralske ansvaret som samfunnet og religionen pålegger menneskene.
Johan Falkberget levde fra 1879 til 1967. Han skrev noveller, romaner og andre slags fortellinger fra gruvemiljøet som han selv hadde vært en del av i sin tid. Han viser dyp respekt for kvinner og menn som har bygd landet ved sitt arbeid. Han viser hvordan menneskene kan tilegne seg integritet og verdighet gjennom et liv med slit og motgang.
Knut Hamsun levde fra 1859 til 1952 og han var en antimoderne forteller. Dette vil si at han viste forakt for den moderne verden med industri og bysamfunn. Han hadde en særegen skrivestil med understatement og stillfaren humor som påvirket ikke bare Norge, men også andre deler av verden. Han fikk nobelprisen i 1920 med boka «Markens Grøde». Knut var konsekvent antimoderne.
Hvordan vil du plassere de tre forfatterne i forhold til det moderne prosjektet?
- I forhold til de moderne prosjektet vil jeg plassere Hamsun som en forfatter mot det morderne prosjektet. Han skrev på tradisjonell måte og var i mot alt moderne. Sigrid Undset på den andre siden var både for og imot moderniseringen. Hun skrev om folk fra fortiden, rundt middelalderen, men hun skrev også om og skildret mennesker som var moderne for sin tid. Falkberget skrev mer moderne og var mer i tråd med det moderne prosjektet ved å skrive om mennesker og deres muligheter for å forbedre sin egen moral, sitt eget liv og sine egne omgivelser.
Hva var de viktigste stridsspørsmålene under kulturdebatten i 1930-årene?
- De viktigste stridsspørsmålene under kulturdebatten i 1930-årene handlet om politikk, religion, kultur og moral. Det var de konservative mot de radikale. Sigurd Hoel, Arnulf Øverland og Helge Krog, «trekløveret», var tre radikale forfattere som førte an i debatten. De ønsket en ny politikk og en ny moral som kunne virke frigjørende på menneskene. Ole Hallesby var på den konservative siden. Han anmeldte Øverland for blasfemi og i bøker og artikler hevdet han at «den politiske radikalismen og psykoanalysen ville undergrave den kristne tro, det kristne menneskesyn og ødelegge moralen i samfunnet».