mandag 1. november 2010

Knut Hamsun - "Sværmere"


Hovedpersonen i romanen «Sværmere» er da Rolandsen. Han er telegrafisten på stedet Rosengård i Nordland. Han har en forlovede, husjomfruen Marie van Loos. Forholdet dem imellom startet mer på grunn av en trassig reaksjon fra Rolandsens side fordi Elise Mack, jenta han egentlig er forelsket i og som han spurte om å gifte seg med han, sa nei til frieriet.
En dag kommer det en mann til Rosengård. Han er prest og sammen med prestefrua etablerer de seg på prestegården. Men de har en hemmelighet; de er ikke så rike som de fleste tror. Dette får Rolandsen erfare da han spør dem om et lite lån. Rolandsen trenger penger til en startkapital for å starte sitt eget firma med fiskelim. Dette er visst bedre og billigere å produsere enn Macks. Mack er bygdas store mann. Han eier flere fiskebåter og også en fiskelimsfabrikken.
En dag skjer det et innbrudd hos Mack og han utlover da en stor finnerlønn. Han utlover det dobbelte av det som var tapt, og i tillegg skal belønningen gå til tyven hvis han melder seg. Rolandsen melder seg da for å kunne tjene noen penger, men etterhvert blir den virkelige tyven funnet og Rolandsen flykter. Men han kommer tilbake da han får vite at han har blitt rik på fiskelimet sitt. Han slår seg sammen med Mack og får også Elise Mack til slutt.

Ove Rolandsen:
Ove Rolandsen er en karakter som er full av livslyst og lidenskap for oppfinnelsen sin; fiskelimet. Han er glad i damer og han er ikke redd for å vise dette. Når han forelsker seg i Elise Mack er det ingenting som kan stoppe han i å oppsøke henne.

Handelsmannen Mack:
Handelsmannen Mack er en mann som man skjønner med en gang at han har status. Han lever i velferd sammen med sønnen og datteren sin, og han vet hvordan han skal bruke sin velferd.

Elise Mack:
Elise Mack er datteren til handelsmannen Mack. Hun vil helst leve opp til farens forventninger, men når hun forelsker seg i Rolandsen velger hun heller Rolandsen over faren.

Presten:
Presten virker som en mann som er dypt kristen og følger fellesskapets normer. Han er opptatt av sin status som prest og virker til å ta prestefrua for gitt.

Prestefrua:
Prestefrua gir et inntrykk i starten av å være akkurat som mannen hennes; opptatt av status. Men hun gir etterhvert etter for Rolandsen og hans sjarm.

Enok:
Enok er en merkelig fyr. Han er den egentlige tyven bak innbruddet hos Mack og han blir også prestens hjelper etter at Levion mister jobben.

Marie van Loos:
Marie van Loos er forloveden til Rolandsen. Hun er oppgitt over Rolandsen og hans sans for damer, men har likevel ikke lyst til å gi slipp på han. Til slutt drar hun fra Rolandsen og Rosengård.

Klokkerdottera Olga: 
Olga blir den nye tjenestepiken hos Mack etter at Marie van Loos mister jobben. Hun blir sammen med sønnen til Mack; Fredrik Mack.

Det mest sentrale i romanen «Sværmere» er da innbyggernes liv og deres forhold til hverandre. Den handler også mye om velferd. Mack-familien lever i velferd, presteparet later som om de lever i velferd og Rolandsen går fra å være ganske fattig til å leve i velferd han også. Ellers så ser vi jo kontrastene mellom de som lever i velferd og de som ikke gjør det når vi ser på Mack-familien og Enok.

Ingen kommentarer: